16 ani de asistență socială în 16 portrete

Pe parcursul lunii martie, când Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 sărbătorește 16 ani de activitate, aducem în casa ta 16 portrete ale profesioniștilor care fac bine și care, în toți acești ani, au adus frumosul în viața beneficiarilor noștri.

Într-o lume în care ne-am obișnuim să vorbim mai mult despre ce nu ne place și să promovăm exemplele negative, noi te invităm ca primăvara aceasta să te lași inspirat de oamenii care pun zilnic o cărămidă la o comunitate mai implicată, mai tolerantă și mai unită.

Totodată, pe 16 martie 2021 sărbătorim Ziua Mondială a Asistenței Sociale ziua în care asistenții sociali din întreaga lume se unesc pentru a promova un mesaj comun: "Úbuntu: sunt pentru că suntem" - prima temă a Agendei Globale 2020-2030 pentru Asistență Socială și Dezvoltare Socială.

Pentru Irina Mihăilă, omul a fost și este mereu în centrul atenției. De mică și-a dorit să fie alături de oameni, atunci când se visa educatoare. Crede că nu întâmplător a ajuns să conducă un centru de zi dedicat copiilor cu nevoie speciale.

Primul contact cu asistența socială l-a avut la Arad și Timișoara, acolo unde a lucrat ca psiholog în departamentul de prevenire a delicvenței copiilor și în plasamentele de tip familial. S-a alăturat familiei Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 acum 15 ani, ca psiholog la Asistență Maternală, loc în care tot omul a rămas în centrul atenției.

Aici am participat la recrutarea asistenților maternali, la formarea lor și la monitorizarea lor. Am făcut consiliere și terapie cu asistenții maternali și copiii repartizați, în condițiile în care fiecăruia îi era greu în felul și în rolul lui”, își amintește Irina.

În cei nouă ani petrecuți în asistență maternală, a asistat și la momentele acelea care te fac să uiți de toate greutățile – copiii se reîntorceau la familia naturală sau întregeau o altă familie, una adoptivă sau chiar cea a asistentului maternal.

Nu pot uita doi frați veseli, de 12 ani și 13 ani, care erau bebeluși atunci când au fost luați în grijă de asistentul maternal. Am avut mult de lucrat cu mama lor, care îi bulversa mult. De altfel, părinții copiilor care sunt cu măsură de protecție sunt la rândul lor în suferință și îngreunează procesul de adopție. Nu sunt de judecat, că și ei vin la pachet cu istoria lor de viață. De data aceasta a fost cu final fericit. După aproape 13 ani, cei 2 frați au devenit oficial parte a familiei asistentului maternal, care le-a oferit cea mai bună educație și cele mai bune resurse pentru a se dezvolta armonios”.

Mărturisește că formarea ei ca psiholog este continuă, nu doar pentru evoluția sa profesională, ci și ca o nevoie de dezvoltare personală, pentru că te afectează contactul direct cu suferința.

Din 2015, Irina este șeful Centrului de Zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități “Orșova”, acolo unde specialiștii au grijă de 20 de copii cu tulburări neuropsihice în dezvoltare, o tulburare pe care o poartă toată viața și un drum destul de greu de dus. Aici, întreaga echipă lucrează pentru a potența resurselor lor, cu scopul de a-i ajuta să devină adulți cât mai independenți.

Te consumi foarte mult zi de zi, pentru că este un contact direct cu suferința umană, atât a copiilor, cât și a părinților. Fiind preșcolari, părinții sunt în faza în care abia identifică problema, chiar dacă au simțit că sunt lucruri care nu funcționează cum trebuie, neagă în primă fază și este primul contact de conștientizare și este crunt din partea familiei. Au nevoie foarte mare de susținere și la noi în centru se realizează și consilierea părinților, care este foarte importantă, uneori mai dificilă decât la copii. În cazul celor mici, identificăm nevoile, facem un plan, dezvoltăm echipa și începem terapia. Este însă important ca ea să continue și acasă”, ne-a explicat Irina.

Cele 2 luni din starea de urgență au fost cea mai mare provocare de până acum, cu o muncă asiduă zi și noapte în care au fost alături de toți părinții, pentru a depăși cât mai ușor o situație atât de dificilă. Practicile lor din această perioadă au fost premiate de Agenția Națională a Funcționarilor Publici și incluse în ghidul de bune practici privind serviciile oferite în perioada pandemiei.

Pandemia și toate provocările din acea perioadă au reușit să unească și mai mult echipa. De altfel, acum, la 16 ani de DGASPC Sector 6, cea mai mare satisfacție este sentimentul de familie pe care îl experimentăm la muncă. Este armonie: ne ascultăm, ne înțelegem și ne susținem, iar când munca e grea, punem umăr la umăr. Altfel nu am reuși în această meserie”, ne-a mărturisit Irina.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001