Fiecare pas în viață contează! Pași spre independentă – șansa tinerilor din sistemul de protecție din Sectorul 6 la o viață normală!

Adrian, 23 de ani, este unul dintre acei tineri care a pornit în viață fără cel mai prețios dar, familia. Crescut într-un centru de plasament, lipsit de afecțiunea și grija părinților, a avut curajul și dorința de a parcurge pas cu pas drumul spre independență, pentru a-și îndeplini un vis: visul de a-și urma pasiunea.

Bazându-se pe sprijinul și empatia educatorilor, Adrian și-a descoperit aptitudinile pentru gătit și le-a perfecționat în timp, iar astăzi ne prezintă bucuros diploma de bucătar șef, în urma examenului promovat cu nota 9,60. A participat la competiția MasterChef România, iar planurile sale de viitor includ revenirea pe un vas de croazieră, ca parte din personalul angajat.

Pentru Adrian, acasă înseamnă acum ”Centrul de consiliere și și sprijin pentru tineri în situații de risc-Pași spre Independență”, din cadrul Fundației Filantropice Metropolis, unde mai locuiesc alți 12 tineri proveniți din sistemul de protecție al DGASPC Sector 6.

Centrul este un serviciu social finanțat din bugetul local al sectorului 6 și desfășurat în parteneriat cu DGASPC Sector 6, prin care este facilitată adaptarea la cerințele vieții de adult independent și tranziția către noul statut.

În această perioadă extrem de vulnerabilă din viața, tinerii beneficiază de găzduire pe termen limitat, de maxim 5 ani, și cel mai important, sunt sprijiniți în toate demersurile de integrare socio-profesională și de dezvoltare personală pentru ca drumul lor să fie unul de succes.

Cât timp sunt găzduiți în centru aceștia au obligația să meargă la școală sau să se angajeze, totodată trebuie să depună în contul de economii o parte din veniturile salariale, astfel încât după cei 5 ani de sprijin să poată să-și găsească o locuință și să de descurce singuri.

În ultimii 7 ani, de la debutul programului, peste 45 de tineri au fost incluși în program, iar rezultatele nu întârzie să apară: dintre cei 13 tineri aflați acum în ”Centrul de consiliere și și sprijin pentru tineri în situații de risc - Pași spre Independență’, 4 urmează studii superioare și au locuri de muncă, 8 sunt angajați și desfășoară constant această activitate, unul este încă elev în învățământul liceal, iar reușitele nu se opresc aici.

Doi dintre beneficiarii centrului au fost recompensați pentru rezultate deosebite, unul pentru cea mai mare sumă de bani depusă în contul de economii, iar celălalt pentru implicarea în activități dedicate copiilor care frecventează centrul de zi al fundației, respectiv sprijin la efectuarea temelor și consolidarea cunoștințelor.

Tranziția de la sistemul de protecție specială a copilului la viața independentă implică dificultăți majore, dar și oferă posibilități multiple, iar progresele de până acum reprezintă premisele reușitelor viitoare ale acestor tineri în viață, este convigerea specialiștilor care lucrează zi de zi și îndrumă pașii spre independență ai acestor tineri.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001