100.000 de euro din PNRR vor sprijini integrarea persoanelor adulte cu dizabilități din Sectorul 6

Un atelier de croitorie și cursuri de formare adaptate, un autovehicul nou și un sistem terapeutic multimedia de ultimă generație fac parte din noile dotări ale  Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Sectorul 6, finanțate prin proiectul „Reabilitarea/renovarea Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități”, cod PNRR 2022/C13/MMSS/12, derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.

Prin intermediul unei finanțări nerambursabile, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, centrul va beneficia totodată de lucrări de reparații, dotare și amenajare, transformând interiorul într-un spațiu mai primitor, benefic sesiunilor de abilitare și recuperare care se desfășoară aici.

În afara atelierului de croitorie, în care se vor desfășura activități de abilitare și pregătire pentru angajare pe piața muncii, centrul va fi dotat cu o serie de echipamente specifice, necesare derulării activităților de terapie ocupațională și ergoterapie:

  • un panou de proiecție interactivă pe perete digital LCD (necesar în terapia prin stimulare senzorială),
  • un panou interactiv Mali (necesar în stimularea motrică)
  • un panou interactiv Hit the light (pentru reabilitare fizică și cognitivă),
  • un echipament Neurofeedback (destinat terapiei și reabilitării prin stimulare cognitivă asistată de computer)
  • un fotoliu vibroacustic rabatabil cu componenta de terapie audio integrată și interfața digitală pentru conectare la sistemul Neurofeedback (instrument folosit în stimularea tactilă și proprioceptivă).

Accesul la noi tehnologii de terapie va îmbunătăți șansele la recuperare pentru aceste persoane care dispun de un real potențial de integrare socială.

Un automobil adaptat nevoilor specifice ale persoanelor cu dizabilități va fi achiziționat în cadrul aceluiași program, facilitând accesul acestora la centru sau în alte locații unde se desfășoară activitățile de abilitare și tratament.

Modernizarea și dotarea cu noi facilități au loc în cadrul Proiectului „Reabilitarea/renovarea Centrului de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități”, cod PNRR 2022/C13/MMSS/12, derulat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.

Proiectul își propune creșterea calității vieții pentru persoanele cu dizabilități și familiile acestora, prin intermediul modernizării și dotării corespunzătoare a Centrului de zi situat în Bulevardul Iuliu Maniu nr. 101.

Prin investițiile propuse, proiectul contribuie la diversificarea serviciilor oferite în centrul de zi, venind în sprijinul persoanelor cu dizabilități din sectorul 6, în vederea abilitării/reabilitării lor motrice și manuale, dezvoltării deprinderilor de viață independentă și integrare socială.

De asemenea, proiectul va avea un impact pozitiv asupra calității vieții familiilor persoanelor cu dizabilități și un rol semnificativ în prevenirea instituționalizării.

În cifre, rezultatele proiectului vor fi următoarele:

  • un număr minim de 10 beneficiari și 5 aparținători ai acestora vor fi formați în meseria de croitor;
  • cel puțin 16 beneficiari vor primi servicii de abilitare prin terapie ocupațională;
  • peste 20 de beneficiari și 10 aparținători ai acestora vor participa la activități culturale și de socializare.

Bugetul total al proiectului este de 423.079,55 lei, întreaga sumă fiind acoperită prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul de derulează în perioada mai 2023 – martie 2025, beneficiarul finanțării fiind Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.

La sfârșitul acestei etape, activitățile cu beneficiarii, precum și cele de mentenanță a clădirii și dotărilor, se vor realiza cu finanțare de la Bugetul Local al Sectorului 6, cu un eventual sprijin din donații sau parteneriate public-private.

Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități din Sectorul 6 pune la dispoziția beneficiarilor săi următoarele categorii de servii pe timp de zi, cu rol de recuperare, abilitare și integrare socială:

  • informare și consiliere socială;
  • consiliere psihologică;
  • abilitare și reabilitare;
  • deprinderi de viață independentă;
  • dezvoltare a abilităților lucrative;
  • integrare, participare socială și civică;

În anul 2022, un număr de 42 de persoane cu dizabilități, alături de familiile lor, au beneficiat de serviciile acestei structuri.

În Sectorul 6, trăiesc peste 13.000 persoane încadrate în grad de dizabilitate, peste 11.500 sunt persoane adulte, 1514 fiind copii pentru care DGASPC Sector 6 dezvoltă programe de susținere, terapie și recuperare, abilitare și integrare socială.

Mai multe informații la adresa web www.asistentasociala6.ro sau la numărul de telefon 021.9970, zilnic între orele 08.00 – 20.00.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001