Vârstnicii din sectorul 6 sunt respectați, iubiți și bine îngrijiți în două centre pentru seniori: Sfântul Fanurie și Floare Roșie

Așa cum ne zbatem să le oferim copiilor din școli și grădinițe cele mai bune condiții, așa cum vă respectăm pe voi, adulții, căutând să îmbunătățim în permanență Sectorul 6, tot la fel ne respectăm și ne iubim bunicii!

Îi îngrijim, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, în două centre: Sfântul Fanurie și Floare Roșie

Știm că subiectul „azilelor de bătrâni” este unul sensibil în această perioadă, tocmai de aceea „deschidem porțile” acestor două centre și vă poftim să vedeți, virtual, în ce condiții locuiesc, cum sunt tratați, ce mănâncă și cum se simt seniorii noștri. Evident, cu acordul lor!

CENTRUL SFÂNTUL FANURIE

Ajungem la ora prânzului, când vârstnicii coboară rând pe rând în livingul de la parter, unde e amenajat un drăguț și confortabil spațiu de luat masa. Au ciorbiță cu ciolan afumat, tochitură cu ou și mămăliguță și o napolitană ca desert.

Cei nedeplasabili își primesc prânzul în cameră. Sunt 18 beneficiari, cu vârste cuprinse între 65 și 98 de ani. Stau câte doi, maximum 3 în camere dotate cu televizor, baie proprie, șifonier propriu, măsuțe, noptiere.

„Sunt aici de 4 luni și e extraordinar. Am mai fost și în alte părți, dar nu se compară”,
mărturisește Marian Pătrașcu (66 de ani). Tată a 5 copii, despărțit de două soții, a pierdut apartamentele în favoarea copiilor și s-a trezit singur pe străzi. Colegii din centru și personalul inimos de la Sf. Fanurie sunt acum familia lui.

Nicolae Dumitru are 73 de ani, dar nu-i dai mai mult de 63. A jucat hochei în tinerețe și a rămas și acum o fire activă.

„Mi-am adus o bicicletă eliptică în cameră și pedalez câte o jumătate de oră dimineața. În rest, mă joc pe telefon, vorbesc pe WhatsApp cu toată lumea, mă uit la televizor, citesc pe canapeaua de lângă biblioteca micuță... Sunt aici de un an și două luni, mă simt bine, mâncarea e bună, familia mă vizitează frecvent”, ne spune, degajat și senin, domnul Dumitru.

CENTRUL FLOARE ROȘIE

Este cel mai mare și mai modern. Aici locuiesc 45 de seniori, în camere spațioase, de câte două persoane, cu aer condiționat, televizor, paturi speciale și băi proprii, adaptate pentru persoane cu dizabilități. Arată ca un hotel de 4 stele, iar curățenia e impecabilă.

Ba mai mult, la parter funcționează centrul de recuperare ce aparține de Sfântul Nectarie, la care seniorii au acces nelimitat. Beneficiază aici de kinetoterapie, fizioterapie, balneologie și masaj, în funcție de recomandările medicilor.

Marea satisfacție și bucurie a personalului este atunci când reușesc să pună pe picioare oameni care veniseră în scaun cu rotile. „Avem beneficiari care au ajuns aici complet paralizați. Pe 8 dintre ei i-am vindecat, acum merg singuri, ba chiar au fost în excursii”, spune Otilia Negruț, kinetoterapeut în centrul Floare Roșie de 7 ani.

Doamna Maria Molan, fost biolog și cercetător, acum în vârstă de 92 de ani, este un prim exemplu. „Am venit pentru că aveam probleme cu un picior, nu puteam să calc. Nici fiica nu mă putea îngriji. După o lună, am reușit să mă mișc. Am pornit cu căruțul, apoi cu cadrul, după care cu bastonul. Am rămas cu prietenul meu, bastonul, cu toate că pot și fără el. Am sărbătorit performanța prin două excursiide câte o săptămână fiecare la Predeal și la Eforie Nord, anul acesta”.

Domnul Constantin Manea este un alt exemplu. „A venit la noi în urmă cu doi ani, cu un traumatism sever, nu putea să-și miște gâtul, picioarele, fiind complet paralizat pe partea dreaptă. În urma îngrijirii medicale de aici, reușește acum să meargă singur. Ceea ce i-a permis să plece în excursie la munte și să revadă vârful pe care urcase în tinerețe”, povestește psihologul centrului. „Am plâns de fericire în acel moment”, intervine dl. Manea.

„Eu, când am ajuns aici, eram legumă, nu puteam să iau lingura în mână. Acum sunt bine, pe picioarele mele”, spune și Ștefana Vasile, o bunicuță de 82 de ani.

Doamna Mani, îngrijitoare: „Pentru mine, bătrânii din centru sunt a doua mea familie, sunt bunicii mei. Și indiferent dacă au sau nu rude, copii, noi îi facem să se simtă iubiți în fiecare zi”.

Asta spre liniștea rudelor!

Mirela Trandafir chiar venise să-și viziteze tatăl: „Are 78 de ani, e aici din 2017. L-am adus pentru că noi nu eram acasă, nu ne puteam ocupa de el, iar aici am găsit niște condiții excepționale, e foarte bine îngrijit, sunt foarte mulțumită. Are tot ce-i trebuie, nu e nevoie să-i aduc nimic. Îl mai răsfăț eu poate cu o ciocolată anume, un suc...”.

În contextul descoperirilor cutremurătoare la cele 3 azile din Ilfov, autoritățile din Guvern au demarat controale fulger la sute de centre de îngrijire din toată țara.

Cele două centre ale DGASPC Sector 6 au trecut și ele, zilele acestea, prin verificări amănunțite și au primit toate avizele de conformitate.

Despre condițiile de la noi, imaginile de mai jos vorbesc de la sine.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001