Tinerii din Sectorul 6, aflați în sistemul de protecție, pornesc pe propriul drum în viață. Sfaturi și informații utile primite de la specialiști

Azi, 28 septembrie 2023, Centrul de Recreere și Dezvoltare Personală Conacul Golescu-Grant a găzduit o sesiune de informare și consiliere a tinerilor din sistemul de protecție specială din Sectorul 6.

Organizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, sesiunea a oferit participanților informații privind sprijinul multidisciplinar de care pot beneficia la împlinirea vârstei de 18 ani, conform legislației în vigoare.

Cei 26 de tineri participanți, care urmează în curând să devină majori și să decidă cu privire la viitorul lor, au primit toate informațiile necesare și au avut ocazia de a expune dificultățile pe care le întâmpină în procesul de integrare socială.

Tinerii au aflat că, după împlinirea majoratului, au posibilitatea de a opta, printr-o cerere, să primească în continuare servicii în cadrul centrelor care îi găzduiesc sau să aleagă varianta de a părăsi centrul și de a fi susținuți financiar pentru o perioadă de timp. Atât continuarea găzduirii în centre, cât și suportul financiar la părăsirea acestora, sunt condiționate de continuarea studiilor sau de găsirea unui loc de muncă, după caz.

Tinerii au primit sfaturi utile privind cheltuirea sumelor de bani pe care urmează să le primească, astfel încât să se poată descurca pe cont propriu în viața de zi cu zi, dar să și investească în cursuri și materiale didactice pentru dezvoltarea lor personală și profesională.

Adolescenții au avut ocazia de a urmări mai multe testimoniale ale unor tineri din Sectorul 6 care au părăsit deja sistemul de protecție socială și care beneficiază în prezent de acest tip de ajutor pe care îl consideră esențial.

Prezentă la întâlnire, doamna Alina Neagoe, psiholog la Agenția Națională Antidrog, a expus riscurile grupului de prieteni și pericolul consumului de droguri, dar și tehnici de gestionare a emoțiilor pentru a evita aceste capcane.

La sesiunea de informare au participat membri ai Senatului și Camerei Deputaților, care au interacționat cu tinerii din sistemul de protecție socială.

Printre cei prezenți s-au numărat reprezentanți ai administrației locale Sector 6, ai DGASPC Sector 6, Agenției Naționale Antidrog, Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, ai Fundației Regale Margareta a României, Fundației Metropolis și Consiliului Tinerilor Instituționalizați.

Dintr-un total de 234 copii și tineri din Sectorul 6 cu măsură de protecție specială, un număr de 80 au împlinit 16 ani și urmează să părăsească sistemul de asistență socială.

Cei 80 de tineri sunt repartizați astfel:

  • 45 primesc servicii de tip rezidențial
  • 35 primesc servicii de tip familial

DGASPC Sector 6 a fost prima instituţie publică de asistenţă socială din România care a închis centrele de plasament de tip vechi, în cadrul unui proces încheiat în anul 2009.

Un număr de 127 de copii și tineri au primit astfel diferite măsuri de protecție sau au fost sprijiniți pentru a porni pe propriul drum în viață. Pentru aceștia din urmă s-au acordat servicii de consiliere psihologică, socială, educațională și ocupațională.

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001