Mai e timp pentru a vota și a face cunoscute la nivel european proiectele sociale ale Sectorului 6

Au mai rămas câteva zile pentru a vota două proiecte ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, înscrise în prestigioasa competiție ”European Social Services Awards”.

”Work! Life! Support!” și ”Servicii integrate de sprijin multidisciplinar pentru persoanele în vârstă din Sectorul 6” sunt două programe care promovează implicarea și calitatea în serviciile sociale acordate comunității noastre.

Proiectele pot fi votate online, parcurgând următorii pași:

  1. Accesați următorul link: essa-eu.org/vote2023/
  2. Parcurgeți în jos până la Secțiunea ”Workforce Support” și acolo votați primul nostru proiect: ”Work! Life! Support!” (Process Supervision: Professional and Personal Support)
  3. Apoi parcurgeti până la Secțiunea ”Excellence in Cities Award” și votați cel de-al doilea proiect al nostru: ”Servicii integrate de sprijin multidisciplinar pentru persoanele în vârstă din Sectorul 6” (Integrated Multidisciplinary Support for Older People)
  4. Parcurgeți apoi toate celelalte secțiuni rămase și votați câte un proiect, la alegere

Votarea se încheie în data de 4 noiembrie 2023, la ora 13:00.

Mai jos vă prezentăm pe scurt cele două programe înscrise în competiție:

Proiectul oferă sprijin profesioniștilor din domeniul social care lucrează cu persoanele cu dizabilități, dar și aparținătorilor persoanelor cu dizabilități. Ambele categorii se confruntă cu stresul și emoțiile cauzate de contactul cu un mediu solicitant.

Noutatea și eficiența acestui program constau în promovarea supervizării de proces, prin care sunt abordate atât dificultățile personale, cât și cele profesionale întâmpinate de angajați și aparținători. Supervizarea are loc atât în cadrul unor întâlniri individuale, cât și de grup.

Grupurile de sprijin reunesc beneficiarul (persoana cu dizabilități), profesionistul din domeniul social, rudele beneficiarului și un supervizor.

Supervizorul oferă îndrumări pentru a crea spațiul și condițiile de detașare de emoțiile neconstructive, ceea ce are efecte pozitive atât pentru angajat, cât și pentru susținător, cât și pentru beneficiar (persoana cu dizabilități).

Programul a debutat în anul 2022, fiind derulat de către doi profesioniști de la nivelul DGASPC Sector 6.
Au beneficiat de supervizare 20 de angajați ai ”Centrului de Zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități ”Orșova” și 7 angajați ai Centrului de Zi pentru Persoanele Adulte cu Dizabilități.

De la introducerea supervizării de proces, s-a înregistrat scăderea fluctuației de personal, rudele sunt mai bine informate și sprijinite, iar beneficiarii au o autonomie mai mare.

România se confruntă cu o provocare demografică semnificativă, cu o populație care îmbătrânește rapid și cu nevoia de a asigura autonomia vârstnicilor și de a susține pe cei care nu o pot dobândi. Pachetul de programe oferite persoanelor în vârstă din Sectorul 6 are la bază ideea de viață activă, independentă, oferind în același timp sprijin esențial prin adoptarea unei abordări cuprinzătoare centrate pe persoană.

Pachetul de servicii cuprinde:

  1. Implementarea la nivelul comunității a unei linii telefonice de tip call center, care să permită persoanelor în vârstă o informare corectă, rapidă, precum și solicitarea în regim de urgență a unor servicii vitale pentru acest tip de persoane;
  2. Implementarea programului ”Mișcare pentru sănătate” - persoanele în vârstă au practică exerciții fizice în aer liber, dans, jocuri, interacțiune socială, cu rol de promovare a unei vieți active și a unui trai sănătos, socializare;
  3. Clubul Seniorilor Sector 6, redeschis după pandemie, îndeplinește același rol, oferind vârstnicilor ateliere de creație, jocuri de societate, excursii în natură, voluntariat, programe artistice și evenimente culturale;
  4. Pentru vârstnici instituția mai oferă cursuri gratuite de abilitare, precum cel de informatică, pentru utilizarea calculatorului și a internetului. Un alt curs care îmbunătățește starea de spirit și sănătatea este cel de yoga, oferit cu sprijinul Ambasadei Indiei la București;
  5. Pentru vârstnicii care nu se pot descurca singuri, lipsiți de sprijin familial, oferim două centre de tip rezidențial, la nivelul cărora se asigură întregul pachet de servicii necesare;
  6. Serviciul de îngrijiri la domiciliu menține un nivel de trai adecvat pentru persoanele vârstnice singure, care au nevoie de asigurarea nevoilor zilnice legate de hrană, igienă, medicație și relaționare cu alți semeni;
  7. Menținerea autonomiei persoanelor în vârstă este asigurată și prin accesul acestora la servicii medicale gratuite sau parțial subvenționate de diagnostic și tratament în regim ambulatoriu, în cadrul Centrului de Sănătate ”Sfântul Nectarie”;
  8. Același centru oferă, cu ajutorul unor aparate medicale și al altor dotări, precum și personal specializat, servicii gratuite de terapie și recuperare medicală, în vederea menținerii unei stări de sănătate care să permit autonomia persoanei în vârstă.

În cifre:

Rețele sociale

 

 

Centrul de Sănătate Multifuncțional ”Sfântul Nectarie”

 

Magazinul caritabil SocialXChange

Campanii active

 Încep înscrierile la cursurile gratuite de dezvoltare personală în Sectorul 6

 Proiectul

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

Telefonul Vârstnicului – o linie telefonică gratuită și confidențială

0800 800 660 - Telefonul Copilului in sectorul 6 / 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001