Asistentul personal profesionist (APP) este persoana fizică atestată, care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său, îngrijirea şi protecţia adultului cu handicap grav sau accentuat pe baza nevoilor individuale ale acestuia.
Persoana care dorește să se ateste ca asistent personal profesionist pentru persoane cu dizabilități în Sectorul 6 trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții:
Persoana care doreşte să devină APP adresează o cerere de atestare către DGASPC Sector 6. Cererea va menţiona în mod obligatoriu:
Cererea va fi însoţită de următoarele documente:
Pe perioada îngrijirii şi protecţiei adulţilor cu handicap grav sau accentuat, asistentul personal profesionist beneficiază de următoarele drepturi:
Asistentul personal profesionist beneficiază şi de alte drepturi, după cum urmează:
Pentru fiecare adult cu handicap aflat în îngrijirea și protecția asistentului personal profesionist se acordă o alocație lunară de îngrijire reprezentând cheltuieli lunare de locuit, hrană și echipament, astfel:
Asistentul personal (AP) este persoana fizică care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul persoanei cu handicap grav îngrijirea şi protecţia pe baza nevoilor individuale ale acesteia.
Persoana cu handicap grav sau reprezentantul legal al acesteia optează la DGASPC în evidențele căreia se află persoana cu dizabilități, fie pentru angajarea unui AP, fie pentru obținerea unei indemnizații lunare.
Persoana care dorește să devină AP se adresează angajatorului dacă îndeplinește următoarele condiții:
Nu pot deţine calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu dizabilități, de până la 7 ani.
Pe perioada îngrijirii şi protecţiei persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de muncă, asistentul personal are următoarele drepturi:
Află mai multe despre SAFE