Standardele minime de calitate, care se aplică serviciului social Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi, sunt reglementate de Legea 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale prin Ordinul 82/2019, emis de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, cu referiri specifice pentru serviciile sociale acordate în comunitate, organizate ca centre de zi şi destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi.
Serviciul social Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi funcţionează cu respectarea prevederilor cadrului general de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale reglementat de Legea nr. 292/2011, cu modificările ulterioare, Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările ulterioare, precum şi ale altor acte normative secundare aplicabile domeniului.
Tododată, serviciul social face parte din pachetul de servicii obligatorii, fiind un serviciu social licențiat de către Autoritate Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabiltăți, Copii și Adopți (A.N.P.D.C.A.), pentru o perioada de 5 ani, incepând cu data de 10.12.2019, conform certificatului de licență LF nr 000087.
Atât Strategia Națională „O societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități” 2016-2020 și Planul Operațional privind implementarea strategiei naționale (MO nr. 737 din 22 sep 2016MO nr. 737Bis din 22 sep 2016), cât și propunerea A.N.P.D.C.A. privind Strategia nationala privind drepturile persoanelor cu dizabilitati 2021-2027, evidențiază inportanța înființării, organizării si funcționării centrlor de zi pentru persoane adulte cu dizabiltăți. Standardul minim de cost este stabilit prin Hotărârea Guvernului Nr. 426/2020 din 27 mai 2020 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, iar sursele bugetare sunt asigurate de la bugetul local.
Astfel, serviciul social Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi îşi desfăşoară activitatea şi sub următoarele aspecte legislative:
Pentru a răspunde nevoilor beneficiarilor, personalul centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități a obținut calificări în următoarele specializări: evaluare și consiliere vocațională, pedagog de recuperare, instructor de educție, pedagog social și mediator social.
Activitățile de informare și consiliere socială sunt realizate de către asistentul social, atât în cadrul centrului cât și în afara acestuia (in mediul familial, la domicililul beneficiarului, in cadrul altor instituții/organizații).
Consilierea psihologigă este realizată de către psiholog/ psihoterapeut, atât în cadrul centrului, cât și în afara acestuia.
Activitățile de abilitare și reabilitare sunt realizare in cadrul centrului, in mediul familial al beneficiarului, in locații care dispun de dotarea necesară realizării unor activități specific (stimulare senzorială). Activitățile de abilitare și reabilitare sunt realizate de către personalul centrului: pedagog de educație, instructor de educație, psiholog, pedagog social, psihopedagog. Totodată, pentru acoperirea unei arii extinse colaborăm cu specialiști externi: terapeut ocupațional, coregraf, actor.
Activităţile se desfăşoară la sediul centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabiliăți sau în spaţiu liber sau la domiciliul beneficiarilor, fiind susținute atăt de persoanlul de specialitate al centrului: psiholog, psihoterapeut, pedagog de recuperare, asistent social, instructor de educație, cât și de specialiști externi: kinetoterapeut, terapeut ocupațional.
Activităţile se desfăşoară la sediul centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități, în spaţiu liber, la locul de muncă al beneficiarului sau la domiciliul acestuia, fiind susținute atât de personalul de specialtate al centrului: asistent social, psiholog, specialist in evalauare vocațională, pedagog de recuperare, instructor de educație, cât și de specialiști externi: consilier juridic.
Activităţile de integrare, participare socială și civică sunt desfășurate în cadrul centrului, în mediul familial, la domiciliul beneficiarului, in cadrul altor instituții/organizații, atât de către personalul centrului: pedagog de educație, instructor de educație, psiholog, asistent social, psihopedagog, cât și de specialiști externi: terapeut ocupațional, coregraf, actor.
Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități este situat in București, sector 6, Bulevardul Iuliu Maniu, nr 101, bl. A2, parter, cu o suprafață de 146,47 mp (două săli pentru activități, o sală multifuncțională, un cabinet de consilere psihologică și socială, trei grupuri sanitare acesibilizate conform normativului NP 051-2012).
Tel: 0376.20.32.79, Adresa de e-mail: office@dgaspc6.com.