Din centru, înapoi în societate – un adult cu dizabilități din Sectorul 6 face primii pași spre reintegrare

Din anul 1996, când a fost diagnosticat cu o afecțiune psihică, domnul D. în vârstă de 55 de ani, și-a petrecut viața în centrele destinate persoanelor cu dizabilități. În anul 2014 a ajuns în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, fiind găzduit și îngrijit în Centrul de Abilitare Uverturii. În cei aproape 10 ani care s-au scurs, domnul D. a făcut pași mici, dar importanți pentru a începe viața pe cont propriu.

Serviciile oferite în cadrul centrului din Sectorul 6 cuprind:

  • menținerea legăturii cu familia, ca o punte necesară pentru acomodarea treptată la o viață independentă;
  • ieșiri periodice în comunitate, sub supravegherea specialiștilor, pentru acumularea de experiență în diferite situații de viață pe care beneficiarul nu le cunoaște sau cu care s-a dezobișnuit (biserică, magazin, frizer, mijloace de transport în comun, instituții publice);
  • sesiuni de cultură generală și lecții despre conduita în societate (lectură, scriere și însușirea informațiilor, comportament adecvat printre oameni, capacitatea de a decide în problemele care îl privesc)

La recomandarea specialiștilor, domnul D. poate parcurge o perioadă de acomodare în comunitate, fiind sprijinit să se obișnuiască cu realitățile vieții pe cont propriu,

Pe calea obținerii statutului de adult independent, un reper important va fi și Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, aflat în subordinea instituției noastre, unde domnul D. își va însuși mai ușor deprinderile de viață independentă. Cu sprijinul activităților de socializare, al atelierelor de creație și al întâlnirilor de grup, domnia sa va deveni treptat mai încrezător în propriile forțe și aptitudini.

Accesul la echipamentele de neurofeedback și terapie vibroacustică, consilierea socială și psihologică, dar și posibilitatea de a învăța meseria de confecționer textile, îl vor ajuta să privească mai optimist spre viitor.

Relaționarea cu alte persoane aflate în aceeași situație și sprijinul emoțional primit în cadrul activităților de grup vor avea, de asemenea, un rol important.

La fel de importantă este atitudinea familiei și a semenilor față de aceste persoane care au de parcurs un drum greu, cu multe obstacole, sprijinul comunității din care fac parte și care trebuie să îi accepte și să îi încurajeze.

Emoția și bucuria trăite de domnul D în cadrul activităților de abilitare, precum și în timpul ieșirilor în societate, când a avut ocazia șă își cumpere singur produsele necesare, să gestioneze bugetul personal, să cunoască alți oameni și să stabilească relații diverse cu aceștia, dovedesc că reintegrarea socială a persoanelor cu dizabilități este posibilă cu eforturile, pregătirea și instrumentele necesare.

 

Înapoi

Data publicării: 22 feb 2024

Descarcă aplicația mobilă de sesizări eSector6!

Google Play
Versiune minimă: Android 8.0

AppStore
Versiune minimă: iOS 13.0

Campanii active

Servicii medicale gratuite pentru Bucureșteni, prin proiectul SAFE

Află mai multe despre SAFE

021.9970: Instrument de informare și consultanță pentru cetățenii Sectorului 6

 119 - numărul unic pentru copii

 0731624849 - TELEFONUL DE URGENŢĂ ÎN SECTORUL 6

Campania Spune “NU” cerşetoriei!

© 2024 - Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, Bucureşti

 

DGASPC Sector 6 este certificată ISO escim DGASPC Sector 6 este certificată ISO 9001 DGASPC Sector 6 este certificată ISO 37001

 

 

 

Website realizat în cadrul proiectului “Primărie fără hârtie II – Digitalizarea DGASPC Sector 6 prin soluție informatică inovativă ca măsură de simplificare administrativă și de optimizare a furnizării serviciilor de asistență socială pentru cetățeni” Cod SMIS 153535 în cadrul Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Site realizat în cadrul proiectului POCA