Cele 3 centre de zi pentru copii de vârstă școlară, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, funcționează în unor școli din sectorul 6:
DGASPC Sector 6 încheie anual un acord de parteneriat cu școlile respective pentru derularea activităților specifice de centru de zi, copiii incluși în program fiind elevi ai școlilor respective care se confruntă cu diferite probleme socio-educaționale.
Activitățile cu copiii din cadrul centrelor de zi sunt desfășurate de câte 2 educatori, angajați ai DGASPC sector 6. Fiecare centru de zi are desemnat un asistent social care gestionează dosarele fiecărui copil, realizând activitățile de evaluare inițială și complexă a copilului și familiei, precum și monitorizarea acesteia pe parcursul includerii copiilor în program, identificând nevoile de sprijin și soluțiile aferente pentru copil/familie. Educatorii, copiii și părinții beneficiază de suportul de specialitate al unui psiholog, membru al echipei multidisciplinare -asistentul social și psihologul fac parte din cadrul Serviciul Prevenirea Separării Copilului de Familie.
Educatorii sunt persoane de referință pentru copiii incluși în centrele de zi, activitățile principale realizate fiind: efectuarea temelor școlare, servirea prânzului, activități educativ-recreative. Alături de educatori, periodic, se implică în activitățile cu copiii și voluntari, care desfășoară diferite alte tipuri de acțiuni: vizionări de filme, activități de educație sanitară, financiară sau alimentară, de dezvoltare a abilităților manuale sau a cunoștințelor generale.
Copiii din centrele de zi sunt implicați frecvent în activități și acțiuni prin care își dezvoltă abilitățile manuale, creativitatea, inteligența, integrarea socială: taberele de cartier, confecționare de mărțisoare, de produse hand made specifice sărbătorilor de Paște, Crăciun, realizarea și participarea în cadrul unor spectacole dedicate unor evenimente.
Activitățile educativ-recreative se planifică lunar de către echipa de profesioniști avându-se în vedere nivelul de dezvoltare al copiilor, preferințele lor, precum și resursele disponibile pentru realizarea lor, părinții/reprezentanții legali ai copiilor fiind informați despre aceste acțiuni.
Din sesizările adresate instiuției și în urma evaluărilor realizate a reieșit faptul că de serviciile centrelor de zi pentru copii școlari au nevoie copiii care provin din familii în care părinții nu obțin venituri sau nu obțin venituri constant, nu sunt alfabetizați sau au un nivel redus de școlarizare astfel că nu pot asigura copiilor un spațiu pentru studiu și de cele mai multe ori nici sprijinul adecvat pentru efectuarea temelor. Pentru copiii care provin din aceste familii, masa caldă oferită în programul centrului vine, de asemenea, în întâmpinarea nevoilor lor de a avea o alimentație adecvată. Pentru unii dintre copii și pentru familiile lor au fost oferite și alte beneficii sociale: prestații financiare și/sau materiale (bonuri valorice, bunuri de folosință îndelungată), oportunitatea includerii adulților în cadrul unor cursuri de calificare/ de completare a studiilor primare etc. Cei mai mulți copii provenind din asemenea familii au fost cei incluși în centrele de zi Giulești și Giulești Sârbi.
S-a constatat, de asemenea, că de serviciile centrelor de zi este nevoie și pentru copiii ai căror părinți sunt angajați astfel că nu își pot supraveghea copiii după orele de școală iar din veniturile obținute nu pot acoperi însă cheltuielile unui afteschool privat. De-a lungul timpului, activitatea centrelor de zi a fost apreciată de cadrele didactice din școlile unde au funcționat aceste centre și, de asemenea, de părinții copiilor beneficiari.
În timp, la copiii care au fost incluși în centrele de zi s-au observat progrese:
Beneficiari – copiii cu domiciliul legal în sectorul 6, elevi ai școlilor unde funcționează centrele de zi aflați în risc de separare a copilului de familie.
Solicitările de înscriere la centrele de zi pentru copii școlari se depun la sediul Direcției Protecția Copilului din Aleea Istru nr. 4, sector 6 sau la office@dgaspc6.com. Telefon: 0219970, 0213176311, fax: 0213176312;
Criterii generale:
Criteriu prioritar:
Alte criterii:
În limita locurilor disponibile: